Winkelwonen

In veel stads- en dorpskernen is het een gekend probleem: leegstand boven goed gelegen winkels, terwijl er een nijpend tekort is aan betaalbare woningen. Veel winkelstraten liggen er bovendien verlaten bij na sluitingstijd.

LabLand ontwikkelt een model om deze ruimtes opnieuw te activeren en test het uit in samenwerking met de gemeente Zottegem.

We transformeren leegstaande ruimtes boven winkels tot levendige bouwblokken

In plaats van de beschikbare ruimtes per pand te bekijken, benaderen we deze uitdaging per bouwblok. Een bouwblok is een groep woningen tussen twee zijstraten. Binnen het bouwblok brengen we de verschillende leegstaande ruimtes in kaart, die we vervolgens proberen te clusteren. Dat wil zeggen dat we over perceelsgrenzen en met verschillende eigenaars kijken hoe ruimtes met elkaar kunnen verbonden worden om er nieuwe woningen van te maken. 

Leegstaande ruimtes clusteren en met elkaar verbinden, heeft niet alleen als voordeel dat er meer potentieel ontstaat voor nieuwe woningen. Het betekent ook dat je meerdere ruimtes boven verschillende winkelpanden kan ontsluiten via een goed gekozen plek. Op die manier wordt tweemaal bespaard: zowel financieel als ruimtelijk. En bijkomende woningen boven de winkels brengen ook meer leven in de straten na sluitingstijd.  

Meer weten?

In het echt

Bekijk onze projecten

Nieuws over Winkelwonen

Er zijn momenteel geen nieuwsberichten.

Blijf op de hoogte