Inschuifhuis

Werf #IH01

Van donkere achterbouw naar heldere bel-etage

Over dit project

In juni 2021 werd in Ledeberg (Gent) het eerste InschuifHuis gerealiseerd. Slechts 6 weken werf, van sloop tot plaatsing!

InschuifHuis is een verbouwmethode om verouderde rijwoningen snel en zorgeloos om te vormen tot een nieuwe (bijna) energieneutrale woning.

InschuifHuis is een initiatief van LabLand en kwam er met de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen en de Koning Boudewijnstichting. Architect Nikolaj De Meulder ontwierp de woning volgens het modulair houtbouwsysteem Mobble van Universiteit Gent. Het huis werd gebouwd door aannemer inhout.

Waarom een InschuifHuis?

Rijwoningen – denk aan de vele arbeiderswoningen – vormen een groot deel van het woonpatrimonium in onze steden en dorpen. Helaas zijn ze vaak amper te renoveren tot energieneutrale woningen.

Om de klimaatdoelstellingen te bereiken, zullen we ons woningbestand nochtans grondig moeten verbeteren. Als renovatie te complex wordt, kan een vervangbouw een oplossing bieden. Bij renovaties, maar zeker ook bij klassieke vervangbouw heeft de bouwheer een lange werfperiode voor de boeg en is de bouwkost vaak onvoorspelbaar.

Een InschuifHuis neemt voor de bouwheer een aantal belangrijke zorgen weg. Door de korte en strak getimede werfperiode weet die exact hoe lang het huis onbewoonbaar zal zijn. En het kostenplaatje is vooraf volledig afgeklopt.