Coöperatieve buren

Gentse verkaveling

In een Gentse verkavelingswijk uit begin jaren 1980 onderzochten twee buren hoe ze hun vrijstaande huizen samen kunnen verbouwen. Deze buren, een koppel en een alleenstaande man, zijn erg gehecht aan hun buurt en willen er liefst zo lang mogelijk blijven wonen.

Maar hun huizen zijn gebouwd in een andere tijd, in functie van andere noden. Ze worden te groot en de indeling van een van de twee woningen is niet zorgvriendelijk.

Over dit project

Na enkele verkennende gesprekken met LabLand groeide het idee om te verbouwen in twee fases. Er werd een ontwerp gemaakt om binnen het bestaande volume de woning van de oudste bewoner te vervangen door 6 energieneutrale en volledig toegankelijke woningen met een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte. 

De bestaande woning staat op twee percelen, waardoor er veel mogelijk is. Het nieuwe volume wordt gebouwd tot tegen de perceelsgrens van de andere buren. Het idee daarbij is dat zij in een tweede fase, wanneer deze buren er klaar voor zijn, perfect kunnen aansluiten op het project. Zo kan bijvoorbeeld de liftkoker die voorzien is in het nieuwe volume aansluiten op fase 2. Volgens de de bouwvoorschriften moeten woningen in deze buurt grondgebonden zijn. Om hieraan tegemoet te komen, werden de zes woningen geschakeld, zodat ze elk een voordeur op het gelijkvloers hebben.

Gemengd en aanpasbaar

Het project is specifiek ontworpen om een gemengd publiek aan te trekken. Naast de huidige bewoners wordt gemikt op zowel jonge gezinnen als senioren uit de onmiddellijke omgeving die zich in eenzelfde situatie bevinden als de initiatiefnemers. 

Van deze zes nieuw ontworpen woningen tellen er vier twee ruime slaapkamers. Een woning telt drie slaapkamers en de laatste heeft vier slaapkamers. De kleinste, maar nog steeds ruime 2 slaapkamerwoningen zijn ontworpen op basis van de woonwensen van de  huidige bewoner. De kamers in deze woningen zijn zo ontworpen dat ze in een latere fase eventueel nog kunnen opgedeeld worden, bijvoorbeeld als er in de toekomst een jong gezin zou intrekken met twee kinderen.

Alle woningen zijn toegankelijk via het gelijkvloers. Drie hebben een rechtstreekse toegang op het gelijkvloers. De andere woningen hebben een voordeur op het gelijkvloers en zijn toegankelijk via een trap of een lift aan de zijkant van het gebouw.

De woningen op de benedenvloer geven aan de achterzijde rechtstreeks uit op een privétuin. De hoger gelegen woningen beschikken elk over een ruim privéterras. Daarnaast kunnen alle bewoners gebruik maken van een groot gemeenschappelijk stuk groen aan de voorzijde, waar ook de gemeenschappelijk ruimte aan grenst.

Op maat van de buurt

Het ontwerp vertrekt van het behoud van het bestaande groen op het terrein van de bestaande woning. Het kleine ‘bosje’ aan de straatkant wordt behouden en verder uitgebreid. De rooilijn van de het nieuwe bouwvolume wordt een stuk naar achter op geschoven, zodat een gemeenschappelijke tuin ontstaat waar de hele buurt kan van meegenieten. 

In zee met wooncoop?

Deze Coöperatieve Buren overwegen om met hun project in Wooncoop te stappen. Concreet betekent dit dat Wooncoop de gronden verwerft voor het realiseren van de eerste fase van het project. Dat betekent dat Wooncoop ook optreedt als bouwheer.

Samen met je buren een project opstarten?

Of wil je meer informatie over Coöperatieve buren?