Gentse verkaveling #1
In Oostakker planden twee buren een renovatie van hun vrijstaande woning die werd gebouwd aan het einde van de jaren 1970.
Over dit project
Na enkele verkennende gesprekken rijpte het idee om familie en vrienden te betrekken bij het project. De kinderen van een van de twee eigenaren zochten namelijk al een tijdje tevergeefs naar een betaalbare woning in de buurt. Uit een eerste vooronderzoek dat werd uitgevoerd met LabLand bleek er ruimte te zijn om drie extra woningen te creëren door de twee bestaande woningen letterlijk aan elkaar te laten groeien. Er werd daarbij niet ingeboet aan comfort of ruimtelijke kwaliteit. De nieuwe woningen werden samen met de bestaande ingeplant rond een ruime, gemeenschappelijk tuin.
Het verschil na uitvoering van het project?
De oorspronkelijk buren blijven wonen in hun bestaande huis dat werd aangepast aan mogelijk toekomstige zorgnoden en de energetische normen voor de toekomst. Twee kinderen van de oorspronkelijke buren wonen in de nieuwe woningen: een jong gezin met een baby en een eenoudergezin met twee jonge kinderen. De derde nieuwe woning wordt gehuurd door drie twintigers, vriendinnen van de dochter van de oorspronkelijke bewoners. Alle buren delen samen een gemeenschappelijk tuin waarin kinderen kunnen ravotten. En elke woning grenst aan een terras of een stukje tuin voor eigen gebruik.
Financieel aantrekkelijk
Samen renoveren als buren levert interessante financiële voordelen op. Om te beginnen is er het schaalvoordeel. Door twee of meer aan elkaar grenzende projecten samen uit te voeren, moeten sommige kosten maar een keer aangerekend worden en worden ze verspreid over alle deelnemende buren.
Ook samen ontwerpen kan kosten besparen. In het specifieke geval in Oostakker ontstonden bijvoorbeeld gemeenschappelijke muren op een perceel met voorheen twee vrijstaande woningen. Dat betekent minder warmteverlies, maar evengoed minder kosten om de buitengevels van de bestaande woningen te isoleren en opnieuw af te werken.
Met je buren in een verbouwproject stappen, opent ook de mogelijkheid om samen een aantal dure investeringen te doen. Denk bijvoorbeeld aan een warmtepomp, een zonneboiler of een grote regenwatertank. Ook op langere termijn blijft dit goedkoper omdat je de onderhouds- of herstellingskosten deelt.
En uiteraard brengt ook het benutten van de tussenliggende grond financieel op. In dit project werd met de inbreng van de nieuwe bewoners bijvoorbeeld het grootste deel van de renovatie van de bestaande woningen gefinancierd.
Samen met je buren een project opstarten?
Of wil je meer informatie over Coöperatieve buren?