Platform voor Circulaire Bouwdetails

Omdat in de ratrace van elke werf veel leerlessen verloren gaan ontwikkelt LabLand het Platform voor Circulaire Bouwdetails: een levende online catalogus om bouwdetails uitgebreid te documenteren.

Circulaire kennis delen

Uit onze ervaring met voorgaande projecten zoals Studio 16, leerden we dat circulair bouwen vraagt om het bundelen van expertises. Verschillende bouwprofessionals doen reeds inspanningen, maar hun praktijkkennis wordt zelden gedeeld.

Om een intensere samenwerking binnen de bouwketen te stimuleren, ontwikkelt Labland samen met de VUB en de steun van Vlaanderen Circulair het Platform voor Circulaire Bouwdetails.

Een platform

Door het verzamelen van praktische, circulaire bouwoplossingen en ze opnieuw te delen, bouwen projecten verder op elkaars ervaring. Zo versnelt het Platform de transitie naar een bouweconomie van gesloten materiaalstromen.

Het Platform voor Circulaire Bouwdetails is een levende online catalogus met uitgebreid gedocumenteerde bouwprojecten en -details. We delen niet enkel het eindresultaat, maar het volledige beslissingsproces, van ontwerp tot uitvoering.

Elke werf circulair

Alleen kennis ter beschikking stellen is niet genoeg. Voor veel bouwprofessionelen is er weinig tijd voor bijscholing. Daarom begeleiden we ook bouwteams bij het realiseren van hun circulaire ambities. 

Door op cruciale beslissingsmomenten een veelzijdig team van partners uit de bouwketen samen te brengen, willen we zowel tot betere circulaire details komen als de opgedane kennis breder ingang laten vinden.

Aan het eind van zo’n traject:

  • heeft de bouwheer een kwalitatiever en circulair gebouw;
  • is het architectuurbureau opgeleid met een hands-on leertraject op maat van een lopend project;
  • is de circulaire bouwsector weer een goed gedocumenteerde en inspirerende ervaring rijker.

Iedereen wint bij een circulair traject op maat van jouw bouwproject.

Leerlessen

Vanuit de bouwketen is er een grote interesse in uitgebreid gedocumenteerde circulaire praktijkvoorbeelden. Heel wat bouwprofessionals zijn bereid om hun kennis te delen.

  • Het documenteren van leerlessen tijdens de werffase blijft een uitdaging. Door te halen deadlines en het streven naar tijdsefficiëntie is het stilstaan bij belangrijke beslissingsmomenten niet evident. Een aandachtspunt…
  • Circulair bouwen vraagt  maatwerk. De meest geschikte bouwoplossing wordt beïnvloed door verschillende randvoorwaarden: van de stedenbouwkundige context tot bouwtechnische vereisten. Het Platform streeft naar een gevarieerd overzicht.

In het echt

Bekijk onze projecten

Je kan hier binnenkort onze projecten bekijken.

Meebouwen aan het Platform?

Momenteel legt Labland de laatste hand aan de eerste versie van het Platform voor Circulaire Bouwdetails. Binnenkort komt de website online.

In de toekomst zullen nieuwe praktijkvoorbeelden het Platform op continue basis aanvullen. Om dit te garanderen werken we aan een duurzaam businessmodel in samenwerking met ….  
Wilt u uw project met circulaire ambities ook graag versterken en de bouwsector tonen wat u kan?

wij geven graag een extra woordje uitleg!