Wij zijn deel van ’t WERKT

Samen met Avansa regio Brugge, de Republiek en Stad Brugge zetten we een leerecosysteem op rond toekomstgericht wonen, dit werd gedoopt als ‘t WERKT. Ons doel met ‘t WERKT is het stimuleren van laagdrempelig levenslang leren rond toekomstgericht wonen.  Er werd gekozen voor Brugge als locatie met een specifieke focus op drie wijken: Zeebrugge, Sint-Pieters en Sint-Gillis. Deze wijken hebben elk hun unieke verhaal en eigen demografische, sociale, ecologische en economische uitdagingen gelinkt aan toekomstgericht wonen. We willen buurtbewoners vanuit kleinschalige acties laten leren en talenten ontdekken over oplossingen die bijdragen aan een betere woonkwaliteit, sterke sociale verbondenheid en een gezonde leefomgeving.

Voor dit project ontvangen we steun van de Europese Unie.

Wat is een leerecosysteem?

Europa WSE wil de leercultuur in Vlaanderen bevorderen en stimuleert de overgang naar een lerende samenleving. Leerecosystemen fungeren als hefboom door jong en oud echte leerervaringen te bieden, waardoor ze hun talenten al doende kunnen ontdekken en ontwikkelen. Leren doen we niet alleen in klaslokalen, maar ook in onze samenleving. We leren op plekken vanuit onze interesses, passies of om iets te kunnen betekenen. Denk aan wat we doen in onze vrije tijd, in onze hobby’s of als vrijwilliger. Leerecosystemen worden gevormd door lokale actoren zoals buurthuizen, zorginstellingen, sportclubs … die samen meer van dit soort contexten creëren. Zo vinden jong en oud meer kansen in hun omgeving om vanuit goesting (nieuwe) dingen te proberen.

Waarom een leerecosysteem rond toekomstgericht wonen?

Wonen raakt aan iedereen, kwaliteitsvol wonen is een basisbehoefte, maar niet iedereen kan hier vanzelfsprekend aan voldoen. Bovendien staat ons woonlandschap voor grote maatschappelijke uitdagingen. Hoewel diverse overheden en het middenveld tal van tools aanbieden, zoals adviezen, premies en leningen, blijft de stap naar actie vaak uit. Door verscheidene drempels die mensen ervaren stokt het proces, zo hoorden we in Brugge bijvoorbeeld volgende verhalen: 

Een doelstelling die samenwerking vereist

Geen enkele organisatie binnen het netwerk kan dit doel op zichzelf realiseren. De uitdagingen die voortvloeien uit toekomstgericht wonen zijn te complex om individueel aan te pakken. Door samen te werken binnen ‘t WERKT bundelen we de kennis, ervaring en bereik van verschillende partners. Lokale organisaties brengen hun doelgroepkennis en expertise in, terwijl het leerecosysteem methodieken en ondersteuning biedt om leertrajecten te ontwikkelen die aansluiten bij de dagelijkse realiteit van buurtbewoners.

Netwerkbijeenkomst ‘t WERKT

Hoe gaan we dat doen?

In plaats van één centrale locatie te gebruiken, spelen we in op bestaande netwerken en vertrouwde plekken in de buurt. Door te starten vanuit het onderwerp van toekomstgericht wonen, in te spelen op wat leeft bij de mensen en al gebeurt in de wijken biedt dit de kans om activiteiten te laten ontstaan en verder uit te bouwen op plaatsen die reeds vertrouwd zijn voor de buurtbewoners. Ons uitgangspunt is het principe: “Zien doen – Samen doen – Zelf doen.”

Neem een kijkje op onze website om te ontdekken wat dit concreet inhoudt.

Waarvoor kan je bij ons terecht?

Mensen uit de wijken kunnen bij ‘t WERKT terecht voor volgende zaken:

Heb jij een idee voor een actie? Laat zeker van je horen!

Hello.twerkt@gmail.com