LabLand Tours: studiereis tijdelijk modulair wonen in Eindhoven

UPDATE – DE STUDIEREIS IS VOLZET

Op 11 mei 2023 organiseert LabLand een studiereis naar Eindhoven. In Nederland laait de grootste wooncrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. In een zoektocht naar oplossingen om betaalbare en ecologische (want er heerst ook een energiecrisis, stikstofcrisis, …) woningen te realiseren zijn ze volop aan het experimenteren. Dat doen ze onder andere met tijdelijke modulaire woningen.

We bezoeken er twee inspirerende projecten: Buurtschap Te Veld, een bijzondere wijk met 670 tijdelijke woningen (15 tot 30 jaar) en de ‘Spacebox’ flexwoningen van Woonbedrijf, verplaatsbare woonunits voor tijdelijke huisvesting. 

We bezoeken toekomstgerichte oplossingen die een antwoord bieden op onze gelijkaardige noden. Wat mag je verwachten? 

Kennismaking met de visie op modulair en tijdelijk wonen van de stad Eindhoven om de aanpak van én de voordelen voor de stad in beeld te krijgen. 

We verzamelen de “lessons learned” door gesprekken met:

Tussendoor is er ook ruimte om Minitopia vrij te bezichtigen (zelfbouwwoningen.

De studiereis is gratis, maar we vragen wel om zich vooraf aan te melden. Aangezien het aantal plaatsen beperkt is, zien we ons ook genoodzaakt om een no show fee aan te rekenen aan wie niet komt opdagen (€75). We vertrekken om 8u met een bus aan het station Gent Dampoort. Terugkeer is voorzien om 19u. Lunch is inbegrepen. Inschrijven kan via liesbeth@labland.be. UPDATE – DE STUDIEREIS IS VOLZET

Over de projecten:

Buurtschap te Veld 

Buurtschap te Veld is niet zomaar een wijk. Hier woon je samen, tijdelijk, onconventioneel en in het groen. Er worden in deze wijk in totaal 670 woningen gebouwd die in kleine groepjes verspreid in het landschap staan. Op Buurtschap te Veld komen zo’n 350 sociale huurwoningen, verspreid in groepjes over de buurt voor een periode van 30 jaar.  Ze worden verhuurd door de woningcorporaties Woonbedrijf en ’thuis. Er komen sociale huurwoningen in soorten en maten. Allemaal zijn ze duurzaam, gemaakt van natuurlijke materialen en comfortabel om in te wonen. Living LAB 040 ligt ook in Buurtschap Te Veld. Het Living Lab 040 realiseert in totaal 119 woningen. Deze wijk wordt gebouwd voor een periode van 15 jaar. Het zijn initiatieven van ondernemers die in het LAB bewoners ervaring willen verzamelen. Die daarbij een innovatieagenda hebben, bijvoorbeeld met betrekking tot energie, waterkringlopen, dakleven, materialen, bewonersacceptatie, financiering, woonvormen, et cetera. Binnen Minitopia op Buurtschap te Veld is er ook ruimte voor mensen die hun eigen woning willen bouwen of er eentje neer willen zetten. Denk hierbij aan natuurlijke en hergebruikte materialen, inventieve oplossingen en een kleine footprint.

‘Spacebox’ flexwoningen van Woonbedrijf

Flexwoningen zijn een mooie kans voor spoedzoekers; mensen die snel een woning nodig hebben en door hun positie op de woningmarkt niet snel een kans maken op een sociale huurwoning. Bijvoorbeeld iemand uit Groningen die werk krijgt in Eindhoven, mensen die gaan scheiden of jongvolwassenen die niet meer thuis willen wonen. Maar de woningen zijn er ook voor vluchtelingen met een permanente verblijfsvergunning of voor mensen met een zorgvraag die opnieuw zelfstandig willen wonen. Bij deze verbouwing hergebruikt Woonbedrijf 79 Spaceboxen die eerst op het terrein van de TU/e stonden. 27 Spaceboxen staan in het pand en 52 Spaceboxen staan aan de zijde van de Vonderweg en aan de achterkant van het pand. Naast dit voorbeeld van circulair bouwen, voegt Woonbedrijf op deze manier nieuwe betaalbare huurwoningen aan de stad toe en geeft spoedzoekers en starters een kans.