Klinken op het Leerecosysteem!

Op 7 januari kwam het netwerk achter het leerecosysteem Brugge voor een eerste keer samen. Een mijlpaal in het EUWSE-project dat sinds deze zomer is gestart. Binnen dit project werken LabLand, Avansa, De Republiek en Stad Brugge samen om leeromgevingen op te zetten rond toekomstgericht wonen in drie Brugse wijken.

Wat is een Leerecosysteem?

Een leerecosysteem is een plek of context waar je leert vanuit interesses, passies of om iets te kunnen betekenen. We geloven erin dat je leren namelijk niet alleen doet in klaslokalen, maar ook in onze samenleving. 

Waar ligt onze focus?

Binnen dit leerecosysteem zetten we in op kwalitatief en duurzaam wonen. Want wonen is een basisbehoefte.. maar jammer genoeg kan niet iedereen hier vanzelfsprekend aan voldoen. Het ecosysteem streeft naar het opzetten van een duurzame leeromgeving waarin buurtbewoners worden geïnspireerd en ondersteund om samen te leren en actie te ondernemen. Het doel is om hen vanuit, kleinschalige, acties die aansluiten op hun leefwereld en talenten te laten leren over oplossingen die bijdragen aan een betere woonkwaliteit, sterkere sociale verbondenheid en een gezondere leefomgeving.

Een voorbeeld van zo een actie is er een in Zeebrugge, daar startten we een project rond hergebruik van materialen uit te slopen gebouwen. Samen met De Recupcentrale en de wijkregisseur werden verschillende materialen uit de gebouwen gehaald. Deze werden door een klusteam van burgers opnieuw geïnstalleerd in de Fishbone, een plek voor de buurt. Zo leren deelnemers niet alleen over materiaalhergebruik, maar ook over samenwerking en praktische vaardigheden.

Samen staan we sterker!

Naast de leeractiviteiten die we uitwerken binnen het leerecosysteem is netwerkvorming van groot belang. Binnen de 3 wijken is er al een boeiende dynamiek gecreëerd door verschillende lokaal verankerde organisaties. Door de complexiteit van de uitdagingen die voortvloeien uit toekomstgericht wonen moeten we de krachten bundelen om dit doel op zichzelf te realiseren. Door samen te werken binnen een leerecosysteem bundelen we de kennis, ervaring en bereik van verschillende partners. Lokale organisaties brengen hun doelgroepkennis en expertise in (bijvoorbeeld Buurthuis De Dijk in Sint-Pieters bereikt een grote groep sociaal kwetsbaren, House of Time in Sint-Gillis bereikt een grote groep artistiek geëngageerde burgers, …), terwijl het leerecosysteem methodieken en ondersteuning biedt om leertrajecten te ontwikkelen die aansluiten bij de dagelijkse realiteit van buurtbewoners.

De verschillende partners legden op het netwerkmoment hun engagement vast om deel uit te maken van en hun schouders te zetten onder het leerecosysteem. We klonken samen op de eerste stappen die gezet zijn en blikten vooruit naar de komende jaren waarbij we een duurzame werking willen opzetten waarin burgers kunnen experimenteren, ontdekken en leren.

Neem voor meer informatie contact op met: Saar@LabLand.be