Circulaire en Coöperatieve Open Bouwmethode

Samen met de Vrije Universiteit Brussel, Open Structures Studio, VZW Labeur, Wooncoop en de Erasmus Universiteit Rotterdam experimenteren we rond een nieuwe manier van bouwen: de Circulaire en Coöperatieve Open Bouwmethode of COB.

COB

COB is een circulair en modulair bouwmodel dat inzet op het bouwen van voordelige woningen. Woningen die aanpasbaar zijn aan de bewoners hun veranderende woonwensen zonder materiaalverspilling.


Het coöperatieve aspect verdient in dit model de nodige aandacht: samen kennis opbouwen en delen is niet alleen nuttig om aannemers vlot te laten samenwerken. Ook qua onderhoud en een efficiënter financieel beheer schept het diverse opportuniteiten. Dat principe van kennisdeling trekken we verder door: alle informatie over COB is vrij beschikbaar voor iedereen.

“Hoe meer mensen ermee aan de slag gaan, hoe meer kennis er wordt gedeeld en hoe sneller de bouwmethode kan evolueren en verbeteren.”

Belangrijkste resultaten en lessen

Tijdens het ontwikkelen van de COB botsten we op enkele markante resultaten die we graag nog even toelichten:

  • Enquêtes toonden ons dat bewoners van aanpasbare woningen, aanzienlijk gelukkiger zijn. Een doorslaggevende reden om circulair te bouwen en met COB aan de slag te gaan.
  • Circulair bouwen hoeft ook helemaal niet moeilijk te zijn. Het blijkt vrij eenvoudig om dragende structuren te ontwikkelen waar zowel gevels, buitenschrijnwerk en demonteerbare binneninrichting aan te bevestigen zijn. Prefab houtbouw is hier uitermate geschikt voor.
  • We konden demonstreren hoe allerhande modulaire bouwcomponenten vervaardigd kunnen worden uit sloopmaterialen. Voor de productie van die standaard bouwcomponenten werkten we nauw samen met lokale maatwerkbedrijven. De volgende uitdaging ligt er in die bouwcomponenten hun weg te laten vinden naar de traditionele bouwwinkels. 
  • Bouwen op een vast grid is zeker mogelijk maar in de praktijk is het eenvoudiger om met de modulaire bouwelementen aan de slag te gaan. 
  • Na afloop stellen we samen met onze sponsors vast dat er al een groot gamma aan modulaire en demonteerbare producten op de markt zijn, gaande van EPDM tot verwarming.  Een volgende uitdaging hier ligt voornamelijk in het beter documenteren en communiceren van informatie rond (in-) bouwdetails. 

Alle resultaten nog eens herbekijken? Vlaanderen Circulair bundelde ze in deze publicatie op pagina 273.

Studio 16

Benieuwd hoe die principes in de praktijk omgezet worden? 

Onze mobiele demowoning, Studio 16, is ontwikkeld volgens de principes van COB en wordt ingezet om bewoners, architecten, bouwheren en lokale overheden de talloze voordelen van deze bouwmethode aan te tonen. 

Al deze geleerde lessen integreren we daarnaast in een heleboel andere projecten zoals het InschuifHuis, Circulair Werk, het platform voor Circulaire Bouwknopen en nog veel meer.

Een LabLand project in samenwerking met Wooncoop cvba, Nikolaj De Meulder (architect), Mathieu De Schryver (architect), VUB Architectural Engineering, Labeur vzw, OS_Studio, EURAC BV.

  

In het echt

Bekijk onze projecten

Gesteund door

Met de financiële steun van Vlaanderen Circulair – Provincie Oost-Vlaanderen – Koning Boudewijnstichting – Nationale Loterij

Ontwerp en realisatie van Labeur – OpenStructures – Wooncoop – Architecten Nikolaj De Meulder en Mathieu De Schrijver – LabLand

Onderzoek door Vrije Universiteit Brussel Architectural Engineering – Erasmus Happiness Economics Research Organisation

Circulair gebouwd met Eurabo – Evalastic – Easykit – Häfele

Met bijzondere dank aan Mosard – Maatschap – CLT Gent – CimES

Gesponsord door Würth – Mousse Shop – Jaga – Itho Daalderop